Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren kendilerine özgü yapısal özellikler gösterirler. Bu özellikler çocukların doğuştan getirdikleri biyolojik alt yapının bir yansımasıdır. Çocukların mizaç yapılarını doğru bir şekilde anlayabilirsek onların gelişmesi için en uygun olan tutum ve davranışları sergilememiz de kolay olacaktır.
Yapılan bilimsel gözlem ve araştırmalar çocukların doğumdan itibaren gözlemlenebilen farklılıklarına dikkat çekmiştir. Bazı çocuklar korku nedir bilmezken bazıları her yeni durumu korku ve kaygıyla karşılama eğilimindedirler. Bazı çocuklar gördükleri ve akıllarına gelen her şeyi deneyimlemeye eğilimliyken, bazıları da yeniliklere daha mesafeli olup bildikleri ve alıştıkları şeyleri deneyimleme eğilimindedirler. Hasat Anaokulu olarak öncelikli hedefimiz her çocuğun kendine has mizaç özelliğini ve biricikliğini koşulsuz kabul etmek ve ona uygun ortam sağlamaktır. Çocuğa uygun öğrenme ortamı sağlandığı taktirde sağlıklı gelişimi de desteklenecek ve gelişecektir.
Mizaç bireyin duygu, zihin ve davranış özelliklerinin yapısal çekirdeğidir. 9 Mizaç Modeline göre temelde 9 farklı mizaç yapısı vardır. Bu mizaç yapıları 3 merkeze dayanır. Fizik Merkezi, Duygu Merkezi ve Zihin Merkezi. Her merkezin duygu, akıl, içgüdü ve hareket olmak üzere 3 bölümü vardır. Dolayısıyla her insanda 9 farklı yapı çekirdeği bulunmaktadır. Bireylerde bu özelliklerden biri diğerlerinden daha baskın konumdadır. Mizaç farklılığı da bu 9 yapı çekirdeğinden birinin baskın olmasıyla oluşmaktadır. Waldorf Pedagojisi eğitmenleri olarak bizler de dört mizaçtan faydalanmaktayız. Bu dört mizaç çocuğu “bütün” bir insan olarak anlamamızı sağlayan bir araç olarak görülmektedir.
Ebeveynler, bakım verenler ve eğitmenler çocukların mizaç yapılarını bilmeli ve bu mizacın olumlu yönde bir kişilik görünümü kazanması için doğru şekilde davranmalıdır. Çocuğa zorla bir şey yaptırmamak, fiziksel güç kadar düşünce gücünün de farkına vardırmak gereklidir. Waldorf Pedagojisinde çocukların kendi bedenine ve çevre şartlarına karşı farkındalık kazanmaları önemlidir. Hasat Anaokulu olarak benimsediğimiz Waldorf yaklaşımı doğrultusunda çocukların irade ve düşünce güçlerini kullanabilmeleri, yapabileceği işlerin farkında olup desteğe ihtiyaç duyduklarında paylaşabilmeleri ve başlattığı işi bitirme motivasyonuna sahip olmalarına önem veriyoruz. Nasıl ki bir elma çekirdeğinden portakal olmasını beklemiyorsak; çocukların ait olduğu mizaç yapısına göre onlar için imkansız olanı da beklememeliyiz. Bir kaplumbağadan tavşanın çeviklik ve hareketliliğini bekleyemeyiz fakat kaplumbağanın da tavşana oranla daha temkinli, dayanıklı ve kararlı olduğunu biliriz.
Çocukların mizaç özellikleri iyi bilinirse; onlarda stres yaratan durumlar daha iyi değerlendirebilir ve onlara destek olmak kolaylaşır. Çocukların mizaç yapılarını keşfetmek, onları birbirleriyle karşılaştırmadan ve genellemeden her çocuğu kendi yapısına, şartlarına, imkan ve kabiliyetlerine göre değerlendirmek ve anlamak gerekir.