WALDORF YAKLAŞIMI
Eğitim İlkelerimiz

Waldorf pedagoji kurumlarının programları coğrafya ile kültüre, çocuk sayısına, gruptaki yaş karışımına ve bireysel öğretim yaklaşımına göre farklılık gösterebilir. Ancak bu farklılıklar ön koşul olmak kaydıyla, aşağıdaki ortak noktalarda beliren bazı temel özellikler bulunmaktadır:

  • Her çocuğa sevgi ve şefkatle ilgi gösterilmesi ve her çocuğun olduğu gibi kabul edilmesi doğal olandır.
  • Erken çocukluğun başlıca niteliği, basit malzemelerle kendiliğinden serbest oyun oynamak ve başkası tarafından yönlendirilmemektir. Küçük çocuklar için bu oyun bir iştir, ancak bu çalışma sayesinde yaşayıp deneyimlediklerini anlamlı biçimde anlayıp sindirme olanağı bulur.
  • Küçük çocuklar taklit sayesinde, çok çeşitli duyusal izlenim ve farklı deneyimlerle, fiziksel hareketler sayesinde öğrenirler. Etrafını keşfetmek, fiziksel ve sosyal çevresini aktif bir şekilde deneyimlemek çocuğun doğal eğilimidir. Çocuğun bulunduğu çevre sınırları olan, belli bir yapı ve koruma sunan bir ortam olmalıdır, ancak aynı zamanda risk almayı öğrenmesini ve zorluklarla karşılaşma olanağını da sunabilmelidir. Sanal izlenimler yerine gerçek deneyimler çocuğun dünyayla sağlıklı bir ilişki kurmasını sağlar.
  • Hayal gücü ve yaratıcılığın sağlıklı bir biçimde gelişmesi için masal-öykü anlatma, müzik, çizim-resim, ritmik oyunlar, şekillendirme gibi sanatsal aktiviteler gerekir.
  • Yemek pişirme, ekmek yapma gibi mutfak ve bahçe işleri ile elişleri gibi anlamlı uygulamalı işler, çocukların insani kabiliyetlerinin açığa çıkmasına olanak yaratır. Bu noktada vurgulanan, öğrenme çıktılarından ve sonuçlardan çok yaşam süreçleridir.
  • Çocuğa güven veren, kurulan ilişkilerin anlamını ve yaşamın birlik ve bütünlüğünü hissettiren gün, hafta ve yıl boyunca öngörülebilir ritmik düzenlerdir. Mevsimsel kutlamalar ve diğer festivaller kültürel ve coğrafi koşullara uygun biçimlerde kutlanır.

Çocuk gelişiminin en sağlıklı şekilde olabilmesi için ana-babalar, eğitmenler ve çocuklar arasında sağlıklı sosyal ilişkilerin kurulduğu bir topluluğun gerektiği kanıtlanmıştır. Çabalarını dünya çapında kültürel bir dürtünün bir parçası olarak gören Waldorf eğitmenleri de bakımını üstlendikleri çocukların çevresinde böylesi bilinçli ve dayanışmacı topluluklar oluşturmak için uğraşmaktadırlar.

Waldorf yuvasının sahip olması gereken temel özellikler olarak kabul ettiğimiz bu ilkeler, 32 ülkede görev yapan erken çocukluk eğitmenleri ve asistanlarından oluşan IASWECE Konsey üyeleri tarafından hazırlanmıştır.

Bizi Takip Edin!
Sosyal medya hesaplarımızı takip ederek haberlerimiz ve duyurularımızdan anında haberdar olabilirsiniz.
Yuva ile İletişim
Bizimle iletişime geçerek Waldorf Eğitim Sistemi ve Eğitim İlkelerimiz hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.